top of page
Obrázek autoraŠtěpán Pírek

Budoucnost Univerzitní ligy ledního hokeje a VUT Cavaliers Brno

Aktualizováno: 19. 7. 2020

ULLH má za sebou první sezónu a my jsme o rozhovor požádali nejlepšího generálního manažera soutěže Dana Jochmana z týmu VUT Cavaliers Brno. Prozradil nám, v čem je potenciál univerzitního hokeje, stejně jako novinky pro druhou sezónu nejen u Cavaliers, ale v celé Univerzitní lize ledního hokeje.

Mohl bys ze svého pohledu představit projekt ULLH?

Univerzitní liga ledního hokeje je unikát, spojuje univerzitní studium s hraním hokeje a přináší tak možnost rozvíjet duální kariéru.


Co máš jako generální manažer u Cavaliers za povinnosti?

Starám se hlavně o spolupráci s univerzitami, ligou a partnery. Kromě toho, se ale snažím pomáhat řešit problémy na všech frontách, jako management jsme jednotní a všechno společně řešíme a diskutujeme mezi sebou, bez toho by to nefungovalo. Já jsem moc velký optimista, Filip Vojáček je zase trochu pesimista a Pavel Pospíšil je zase realista. Takže se vždy poradíme a podle toho se rozhodneme, není to jen o mě. Tvoříme už sehraný tým. 


Věříš, že se projekt univerzitní ligy může časem natolik ,,rozjet’’, že budeš moct dělat generálního manažera na plný úvazek?

Kdybych tomu nevěřil, šel bych sám proti sobě. Nedělám to ale s úmyslem na tom vydělávat, podstatná je myšlenka, filozofie a vize. Živím se něčím úplně jiným a toto je spíš moje hobby, Samozřejmě bych byl rád, kdybych se tím dokázal živit, protože se okolo sportu motám odmalička, ale to není hlavní motivace. Chceme přinést do sportu to co jsme my sami nikdy neměli možnost zažít a jinde ve světě to funguje už víc než 100 let.


Za loňskou sezónu jsi získal ocenění pro nejlepšího manažera. Jak se to povede v týmu, který s propastnou ztrátou obsadil poslední místo tabulky? Těžká a zákeřná otázka. Ale je třeba se ptát jiných. Myslím si ale, že celá liga není jen o úspěchu na ledě, ale i mimo něj. Přesně o tom je duální kariéra, není jen o hráčích, ale i lidech v pozadí. Máme skvělý OFF ICE tým, který se každý rok posouvá a myslím si, že jsme za ty roky dřiny konečně posunuli univerzitní hokej dál. Dokázali jsme přesvědčit jednu z nejstarších univerzit, že víme co děláme. Stejně tak máme nejmodernější halu v celé lize.Hráči si nemají po technické stránce na co stěžovat Zvýšili jsme komfort nejen divákům, ale i hráčům. Před 3 roky si museli nosit výstroj na každý trénink a teď mají vlastní šatnu , stipendia, výstroj a top realizační tým. VUT je pro nás strategický partner a jsem velice rád , že rektorát i studentské spolky nám věří a je s nimi radost spolupracovat.

V nedávné době jste do týmu přivedli několik kvalitních hokejistů. Jak je těžké do týmu přivést nové hráče?

Hodně. Zvlášť po tak mizerné sezóně. Pracujeme ale tvrdě a zodpovědně na tom, abychom je dokázali oslovit a přivést. Je obrovský úspěch, že si našli oni nás a jsou ochotní bojovat za nás a za lepší výsledky. Slibujeme si od nich kvalitu nejen po herní, ale i po lidské stránce. Věřím, že jim zpříjemníme studium a dosáhneme výsledků jak na ledě tak ve škole. Pro nás má větší hodnotu úspěšně dokončené studium než pohár, ikdyž i ten chceme jednou zvednout nad hlavu.


Uvítal bys možnost, aby jednotlivé týmy byly spojeny s univerzitami do té podoby, že by za týmy mohli hrát pouze hráči dané vysoké školy? Za váš tým momentálně nastupují i hráči MU, UO nebo Newton College.

Toto řeší nové pravidlo, které ligová rada manažerů schválila a od příští sezóny se to výrazně změní. Pravidlo povoluje maximálně 3 hráči z univerzity, která svůj univerzitní tým už má. Chceme vytvořittým, který by byl poskládaný pouze z hráčů našich partnerských univerzit a myslím, že kdyby se to podařilo, dokázali bychom dosáhnout velmi zajímavých výsledků.


Ty sám jsi bývalý hokejista. Je šance skloubit pozici generálního manažera a hráče nebo už je ULLH na tak vysoké úrovni, že by to nebylo možné?

Možné je vše, ale já jsem se sám naučil, že sedět na víc židlích zároveň je složité, komplikované a často to i bolí. Dnes už si nedokážu představit skloubit pozici generálního manažera a hráče. Je to obrovský tlak a v momentě, kdy se máte soustředit na zápas a někdo vám zavolá, že došlo pivo, tak to není žádná hitparáda.


Existuje v nejbližší době možnost přesunu domácích zápasů Cavalírů z Kuřimi zpátky do Brna?

Osobně si myslím, že víc než na jeden zápas určitě ne, proč taky? Kuřim je 12 minut autem z centra Brna, MHD a vlaky v Brně fungují a nevidím důvod odcházet z nejmodernějšího stadiónu někam, kde vám padá omítka na hlavu. Pokud jsou diváci ochotní přijít, tak jim umíme nabídnout víc v Kuřimi, než kdekoli jinde. Multimediální kostka, restaurace, důstojné WC, parkování a další výhody, které máme, je škoda zahodit kvůli 12 minutám v autě, které má dnes skoro každý. Není to ideální, ale stojí to za to.


ULLH by se měla rozšířit o další 2 týmy (Ústí nad Labem, Pardubice), jaký máš na rozšíření ligy názor z pohledu manažera. Je to pro tým přínosem nebo naopak komplikací?

Já mám na to názor jen a jen pozitivní, vítám to, protože liga roste a konkurence je vždy dobrá. Těšíme se z jejich příchodu a věříme, že se jim bude dařit, akorát ne proti nám. (směje se) Tým měnil před loňskou sezónou své logo. Bylo to zapříčiněno právě spojením s VUT? Ano, ikdyž to nebyl požadavek přímo od VUT. My si vážíme příležitosti, kterou nám VUT nabídla.  Hned jsme to zvážili a kdy jindy měnit logo než před startem nové ligy a nové etapy Cavaliers? 

Kde vidíš tým řekněme za 5 let? Tým? Bude úplně odlišný od toho, který skládáme na novou sezónu. Věřím, že množství inženýrů, architektů, absolventů, respektive hráčů Cavaliers,  na nás nezapomene a bude nám fandit v dalších letech, proto to děláme. Oni budou navždy těmi, kteří měli možnost jako první obléct dres Cavaliers na sebe a možná nám budou chtít pomoct i potom co nebudou hrát hokej a budou se naplno věnovat své práci nebo firmám.


A co samotná organizace VUT Cavaliers Brno?

Věřím, že budeme fungovat za 5 let na poloprofesionální úrovni, budeme etablovaný tým na hokejové mapě a hráči z našeho klubu budou pravidelnými reprezentanty na univerziádě.


Foto: Archiv VUT Cavaliers Brno

114 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page