top of page
  • Obrázek autoraŠtěpán Pírek

Kuba Makeš a Honza David. Nejúspěšnější muži turnaje v pokutových kopech Penalty 2019

Přijměte pozvánku od dvou důležitých postav prvního ročníku turnaje v penaltách. Na jedné straně samozřejmě vítěz Jakub Makeš, na straně druhé brankář Honza David, který nakonec musel sklonit hlavu před Kubovým uměním, přesto dokázal v turnaji vychytat nejvíc penaltových pokusů.

Stal ses historicky prvním vítězem turnaje v pokutových kopech Penalty2019. Jak se z tvého pohledu toto vítězství zrodilo?

Nevím úplně, jak na toto odpovědět. Prostě se to v ten den všechno tak nějak sešlo. Samozřejmě jsou potřeba k výhře i nějaké dovednosti a já vždy patřil během svých fotbalových let k lepším exekutorům pokutových kopů, ale hlavně je potřeba to pověstné štěstíčko, kterého jsem ten den měl asi až až.


Je pravda že jsi na turnaj přišel jak se říká ,,unaven” z předchozího večera?

Je to tak, i když „unaven“ je hodně mírné slovo. Kamarádi slavili 25. narozeniny a kdo mě zná, tak ví, že nejsem ten typ člověka, který o půlnoci odchází z takové akce domů. Dobře si pamatuji, jak jsem si asi ještě ve 3 ráno objednával na baru v SONU dvojitou Havanu, domů jsem dorazil asi v půl 5 a v 9 už jsem byl nastoupený na turnaji.


Můžeš prozradit na co padla výhra 5000 Kč?

Na nic speciálního. Zašli jsme si s kamarádem na pořádný steak a zbytek jsem prostě utratil.


Mohl bys ze svého pohledu turnaj pro naše čtenáře popsat?

Jedná se o turnaj, kdy si každý soutěžící může zakoupit libovolný počet hracích karet, resp. pokusů. Když promění penaltu, hrací kartu si přenáší do dalšího kola, pokud nepromění, hrací karta ve hře končí. Turnaj má celkově 5 kol + finálové kolo, kam postupují všichni s alespoň jednou platnou hrací kartou po 5. kole. Ve finálovém kole již přichází na řadu „náhlá smrt“ (hráč před tebou promění, ty musíš také proměnit a naopak). V turnaji vítězí poslední „přeživší“.

Navíc člověk se tam fakt nenudil, mezi svými pokusy si mohl zahrát dovednostní hru „tref břevno“ o RedBull, Headis nebo hru „jeden na jednoho“. Ono i samotný sledování ostatních exekutorů při jejich pokusech bylo celkem zábavný.


Na turnaj tě přivedl kamarád Maťo Hadbavný. Hecovali jste se navzájem během turnaje?

Tady asi o žádné hecování ani nešlo, prostě jsme si šli oba kopnout pár penalt a turnaj si užít. Dovolím si tvrdit, že ani jednoho nenapadlo, že by to mohl někdo z nás vyhrát.


Máš v plánu letos titul nejlepšího střelce obhájit?

Bohužel mi to tento rok nejspíš nevyjde, budu mít o tom víkendu pracovní povinnosti. Takže dostane možnost zazářit někdo jiný.


Doporučil bys turnaj letos i dalším kámošům?

Samozřejmě, podle mě se jedná o jeden z nejlepší „fotbalových“ turnajů, na kterém jsem kdy byl, je to zábavný, napínavý a hlavně nic zdlouhavého. Hned po turnaji jsem byl příjemně překvapený, že něco tak „jednoduchého“ jako turnaj v penaltách prostě funguje a divil jsem se, že s tímto konceptem nepřišel někdo už dřív (nebo aspoň já si toho nikde nevšiml). Všechna čest vám pořadatelům.



Pivo, párek, penalta“ - Honza David

Loni ses účastnil prvního ročníku v pokutových kopech a hned si dokázal vyhrát cenu pro nejlepšího brankáře turnaje. Jak se toto vítězství zrodilo?

Vítězství se nerodilo jednoduše. Pamatuju si, že ten den jsem opouštěl Brno a stěhoval se, takže jsem do pozdní noci vyklízel byt, tahal dva roky vzpomínek do auta. Byl jsem teda dost utahanej a v první sérii penalt jsem byl dobrej cedník. Pak ale organizátoři vyzradili, že pro nejlepšího brankáře je připraveno domácí uzené, tak jsem chytil slinu a došel si pro vítězství.


Máš ambice tuto cenu obhájot i letos?

Stejně jako loni tam s žádnými ambicemi nejedu. Jedu se potkat s kamarády, které jsem poznal díky studiu na vejšce v Brně a kteří tuto akci pořádají. Věřím, že atmosféra bude stejně pohodová jako loni, takže si spíš jedu užít celý ten víkend. (směje se)

Byl jsi ze všech golmanů nejstarší. Cítíš že ti pomohly zkušenosti nebo jsou penalty podle tebe o náhodě?

No.. dostávám se pomalu do věku, kdy mě zrovna zpráva o tom, že jsem někde nejstarší, úplně nepotěší. (Směje se)

Penalty o náhodě rozhodně nejsou. Všichni hráči, kteří kopou penalty, tak mají nějaký systém, jak zkusit “oklamat” brankáře. Stejně tak všichni brankáři se drží určitě strategie, aby měli větší šanci penaltu chytit. Nicméně nemá smysl si nic nalhávat, ve 100% případů má v penaltách výhodu brankář. Proměnit penaltu se totiž de facto rovná povinnosti, takže brankář nemá nikdy co ztratit.

Jak dlouho ti vydržela hlavní cena? (2,5 kg uzeného)

Myslím, že to bylo v řádu maximálně pár hodin. A to jenom proto, že jsem 4 hodiny strávil na dálnici na cestě domů a neumím dělat dvě věci najednou - takže řídit a jíst. Se švagrem razíme teorii, že cokoliv se strčí do udírny, tak je dobrý. Pokud bych měl tu moc udělit někomu Nobelovu cenu, na prvním místě bude vynálezce udírny. Takže o tuhle cenu jsme se doma večer samozřejmě u piva podělili a moc dlouho nám nevydržela. (usměje se)


Mohl bys ze svého pohledu turnaj pro naše čtenáře popsat?

Je to vlastně takový fajn setkání se super lidmi. Pokud bych měl použít slova jedné soutěžící z Prostřena, tak atmosféra je byla dobrá. Co víc od sobotního odpoledne chtít než nejoblíbenější český trojboj - párek, pivo, penalta.


117 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page