top of page
  • Obrázek autoraŠtěpán Pírek

Velký přestup pro Man City: bývalý mozek hedgeového fondu

Manchester City stupňuje analytické závody ve zbrojení v nejbohatší evropské fotbalové soutěži. Manchester City uzavřel 1. února přestupové období pro obchodování hráčů, aniž by provedl nějaký významný hráčský příchod, přesto přivedl do klubu významnou posilu.


Anglický fotbalový klub z Premier League Manchester City je známý tím, že utrácí velké peníze při honbě za trofejemi. Klíčový podpis této zimy přesto není nový útočník nebo obránce. Je to veterán hedgeového fondu s doktorátem z astrofyziky.


Laurie Shaw studoval takové věci jako je temná hmota a shluky galaxií na univerzitách v Cambridgi a Yalu. Poté se přesunul k datové vědě na Harvardu prostřednictvím londýnské algoritmické investiční firmy Winton Capital Management a britského ministerstva financí.


A pak přišel fotbal.


Zatímco spojení sportu a dat ve snaze o co nejlepší výsledek je stěží nové, zdá se, že Shawův tah je poslední eskalací v boji mezi špičkovými týmy o výhodu

v nejlukrativnějších soutěžích světa. 39letý rodák z Manchesteru povede AI Insights v mateřské společnosti City Football Group. Zaměří se na stavbu modelů založených na strojovém učení, aby lépe zvládal kontrolovat únavu a zranění hráčů. Bude také pracovat na identifikaci hráčů, náboru a individuálním rozvoji, analýze před a po zápase a náboru trenérů. Více než kdy jindy je totiž plánování a analýza týmu mimo hřiště rozhodující pro úspěch, než jakýkoli jiný prvek.





Manchester City FC vs. Liverpool FC


Shaw bude spolupracovat s 11 kluby skupiny City Football Group(*) na pěti kontinentech od New Yorku po Melbourne. Připojuje se tak k rozšiřujícímu se analytickému týmu. V minulé sezóně City prohrálo s Liverpoolem v boji o titul v Premier League poté, co tento titul 4x vyhrál od převzetí klubu šejkem Mansourem bin Zayedem v roce 2008.


Liverpool také silně prosazuje datovou vědu, což je strategie, která přispěla k jeho prvnímu ligovému titulu za posledních 30 let. Investice do hráčů na základě získaných dat vedou k „závodům ve zbrojení podle statistiky“ řekl Paul Conway, ředitel Pacific Media Group. Tato společnost vlastní anglický klub Barnsley, kde je ředitelem Billy Beane, guru datové vědy, který inspiroval knihu a film „Moneyball“. "Plně očekáváme, že v příštích několika sezónách - jako je tomu v baseballu - budou analytici také na hřišti s počítači v ruce a budou radit trenérům při rozhodování zápasů v reálném čase," řekl Conway.


* City Football Group:

Manchester City, New York City, Melbourne City, Yokohama F. Marinos, Montevideo City Torque, Girona FC, Sichuan Jiuniu, Mumbai City FC, Lommel SK, Esperance Sportive Troyes Aube Champagne, Club Bolivar

30 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page