top of page
  • Obrázek autoraFilip Chalabala

Hra FIFA jak ji možná neznáte + SOUTĚŽ!

Aktualizováno: 17. 12. 2020

Historie, vývoj a penalty ve hře FIFA. E-sporty jsou fenoménem dnešní doby. Dnes se v tomto článku budu věnovat hře sportovní, konkrétně nejrozšířenějšímu a nejznámějšímu zpracování reálného fotbalového světa a to herní sérii FIFA. Tematicky se pak zaměřím na disciplínu pokutových kopů.


 

Historie a vývoj hry FIFA

FIFA je nejprodávanější sportovní videohrou na celém světě. Historicky první titul vyšel 15. prosince roku 1993. Mohli bychom tak říct, že tato hra je starší než většina hráčů, kteří ji hrají. První díl, který studio Electronic Arts (EA) vydalo, byl založen na odlišném konceptu, než pokračující zbytek této série. Titul doprovázel Mistrovství světa ve fotbale 1994 v USA a obsažena tak byla pouze národní mužstva. Již u druhého vydání byla obsažena i klubová scéna a to z osmi světových klubových soutěží (Anglie, Francie, Německo, Itálie, Španělsko, Nizozemí, Brazílie a USA). Ve FIFA 96 se poprvé objevila jména reálných hráčů, ke kterým již byly přiděleny oblíbené rankingy. Edici „Road to World Cup 98“ poprvé doprovázel soundtrack tvořen různými populárními umělci. FIFA 2001 si mohli hráči poprvé zahrát online, což se později ukázalo jako velice revoluční. Toto vydání také poprvé nabídlo určování razance střely, FIFA 2002 pak rozšířila ovládání i o razanci přihrávek. Kvalitu a rozmanitost ovládání EA dále vylepšuje rok od roku, stejně jako se snaží hru přiblížit co nejvíce realitě. FIFA 2008 představila nový mód „Be a Pro“, kde hráči mohli ovládat pouze jednoho hráče na hřišti. Ve FIFA 2009 se poprvé představil nynější nejoblíbenější mód „Ultimate“, kde si hráči mohou sestavit svůj nejsilnější tým a měřit s ním síly s ostatními hráči online, v tomto vydání mohli hráči také poprvé ovládat provedení své gólové oslavy. FIFA 16 jako první představila vedle zástupců mužského pohlaví i fotbalistky. Ve FIFA 17 se objevil příběhový mód fiktivního fotbalisty Alexe Huntera „The Journey“. Ve FIFA 19 jste si poprvé mohli zahrát reálné evropské pohárové soutěže Champions League, Europa League a Super Cup, v tomto vydání byl také ukončen příběh Alexe Huntera.

FIFA 21 láká novými dynamickými útočnými systémy, které by měly nabízet vytváření více gólových příležitostí a představují nejinteligentnější hratelnost jakou jsme doposud mohli v této sérii spatřit. Dále nám FIFA nabízí nové prvky a funkce rozšiřující hráčské možnosti při zápasech, přestupech i tréninku. Vylepšení se týkají také módů Ultimate či Volta (malý fotbal). Zahrát si můžete za více než 700 mužstev z více než 30 oficiálních lig, je obsaženo 17 000 hráčů a 90 stadionů. Slušný vývoj nemyslíte?


Každoročním oblíbeným tématem je také obal této hry. Objevilo se na něm již více než 36 elitních hráčů (počítaje různé vydání a světové trhy). Na obalu Evropského vydání jsme nejčastěji mohli vidět Wayne Rooneyho (7x), dále pak Ronaldinha (5x) či Lionela Messiho (4x). Na letošním vydání je vyobrazena mladá hvězda francouzského PSG Kylian Mbappe.


 

Penalty ve hře FIFA

Tvůrci hry takřka pravidelně každým rokem mění ovládání střelby pokutových kopů. Což se často setkává s kritikou „svátečních hráčů“, kterým zprvu trvá, než si na nové ovládání navyknou (jako jsem já).

Provedení pokutového kopu

Zatímco ve FIFA 19 byla použita šipka, která se power upovala tlačítkem střelby, ve FIFA 20 tuto šipku nahradil kurzor, který mohli hráči umístit kamkoliv do brány. Jeho umísťování však bylo složitější než u předchozí šipky. Ve FIFA 21 penaltový kurzor sice zůstal, jeho umísťování je však více citlivější, než u předchozího titulu.


Několik tipů pro exekutory penalt ve FIFA 21

  • Zvolte nejlepšího střelce

  • Velmi citlivě umístěte kurzor na místo, kam chcete penaltu kopnout (Napsat je to jednodušší :D )

  • Stiskněte tlačítko střelby, čím déle se tlačítko drží, tím je střela razantnější, avšak méně přesná (Doporučuji nízkou razanci)


Malá finta – ve hře FIFA 21 lze u penalt použít časovanou střelu, což znamená, že pokud stisknete tlačítko střelby znovu přesně v moment kdy se střelec dotýká balónu, vaše střela bude při dobrém zamíření téměř nechytatelná.

Nezapomeňme na Panenku! Pokud chcete skórovat tímto ikonickým stylem, stačí při stisku tlačítka střelby držet tlačítko L1 (Playstation)/ RB (Xbox).


 

Pokud patříte mezi milovníky penalt, pak bych Vás právě zde rád pozval na akci Penalty 21, která se bude v roce 2021 konat již potřetí. Jedná se o turnaj v pokutových kopech, k ovládání směru a razance kopu však nepoužíváte tlačítka, ale svoje nohy. :D


Vánoční akce!

Kup si do 24.12.2020 hrací karty na turnaj Penalty 2021, zadej v košíku

kód: Vanoce20 a získej slevu 20%. Pokud nemáš dárek pro svého kámoše tohle může být ideální šance a příležitost. Utkejte se společně o titul nejlepšího střelce pokutových kopů!

 

SOUTĚŽ!


Lajkni příspěvek o tomto článku na Facebooku (Facebook.com/sportfactoryteam), sdílej ho a do komentáře napiš správnou odpověď na tyto otázky:


1) V kterém vydání hry FIFA mohli hráči poprvé ovládat provedení gólových oslav?

2) Kam poklidil exekutor v čase 0:40 svou Penaltu v Aftermovie z akce Penalty 2020? (https://www.youtube.com/watch?v=4DmZUcZpMNw )

3) Jaké jsou 2 zásadní pravidla pro kopání penalt podle Pepa Guardioly, které můžete najít v jednom z našich článků?


Ve čtvrtek 24. prosince bude soutěž ukončena a vylosujeme vítěze, který vyhraje hru FIFA 21 ve verzi dle vlastního výběru (Playstation, Xbox, PC).

268 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page