top of page
  • Obrázek autoraFilip Chalabala

Kopat penaltu bych si troufl, říká specialista na jejich chytání Václav Hladký

Aktualizováno: 25. 11. 2020

Skotsko není pro české hráče příliš tradiční destinací. Přesto se odchovanci Brna Václavovi Hladkému skvěle daří a jeví se tak jako ideální přestupní stanice k jeho vysněnému angažmá v Anglii. Dočká se golman St. Mirren přestupu už po této sezóně?


Končí ti smlouva ve Skotsku. Už víš kam povedou tvoje další kroky?

9. června mi skončila stávající smlouva se St. Mirren, ale zatím není rozhodnuto, kam povedou moje další kroky. Za normálních okolností bych už touto dobou věděl, kde budu hrát příští sezónu, ale bohužel momentální situace vše oddálila. Moje velké přání je ovšem zůstat na Britských ostrovech, ať už ve Skotsku nebo v Anglii. 

Ze soukromých zdrojů jsem se dozvěděl, že o tebe  projevil zájem i Steven Gerrard, který na tvou adresu nešetřil superlativy. Jaký je to pocit? Mluvili jste spolu i osobně?

Ano, to je pravda. Vzájemné zápasy proti Rangers se mi povedly a pochvala od Stevena Gerrarda mě moc potěšila. Po zápase jsme si vždy podali ruce, na rozhovor nepřišlo.

Jaká je tvoje meta, které bys chtěl dosáhnout? Máš nějaký vysněný klub, jehož barvy bys chtěl hájit?

Moje cíle jsou vždy ty nejvyšší, tedy pokud budeme mluvit o fotbale, je to Premier League. Jsem velký fanoušek již od útlého věku Chelsea FC. 


Ve Skotsku se ti kariéra skvěle rozjela a bezpochyby oplýváš formou. Nezačínáš mít opět reprezentační choutky? Případně neproběhl už nějaký telefonát?

Jsem moc rád, že jsem zvládl přechod do zahraničí, aklimatizoval se a momentálně se tu cítím opravdu skvěle. Můj cíl je podávat stabilní a kvalitní výkony, to je první předpoklad, aby o reprezentaci mohla být řeč. Každý sportovec vám potvrdí, že reprezentovat svoji zemi je jedna z nejvyšších met a já nejsem výjimka. Reprezentoval jsem ČR od 16 do 21 let a vždy jsem si to moc užíval. Seniorská reprezentace je ovšem zase o level výše. 




Minulý rok v baráži jsi proti týmu Dundee United nepustil za svoje záda v penaltovém rozstřelu ani jeden pokutový kop. Ve skotské lize máš 20% úspěšnost chycených penalt. Považuješ se za penaltového experta? 

Nemyslím si, že bych byl penaltový specialista. Ano, můžeme se bavit, že chytit tři penalty v jednom rozstřelu a čtvrtá šla do tyče, je věc neuvěřitelná, která se zřejmě povede jen jednou za život, ale pořád je 20% ze všech penalt jen jedna z pěti, což by si zasloužilo mírné zlepšení. 


Co se týče penalt, míváš speciální tréninky přímo na tuto disciplínu? Troufl by sis i penalty kopat?

Speciální tréninky nejsou, jen vždy důkladná příprava před každým zápasem u videa na eventuální střelce penalt. Naopak kopat penaltu bych si troufl, dlouhé roky jsem penalty dokonce kopal, do nějakých 14ti let, vždy jsem přeběhl celé hřiště, proměnil a mazal zpět. 

Jaký je to pocit nastoupit v lize proti týmům jako je Celtic nebo Rangers? Dokázal bys určit na kterém stadionu jsi zažil nejlepší zápasovou atmosféru? Tyhle pocity jsou neuvěřitelný. To jsou přesně ty věci, pro které ten fotbal děláte, 50 nebo 60 tisíc lidí na stadionu je sen. Tyhle dva týmy jsou úplně někde jinde než celá Skotská liga. A abych řekl pravdu, na Ibrox, stadionu Rangers, je ta atmosféra pro mě o malinko zajímavější.

Ale je potřeba si uvědomit, že srovnáváte BMW a Mercedes, každý má tu preferenci jinou. Co považuješ za nejlepší moment kariéry? Jednoznačně závěr minulé sezóny, kdy jsme hráli Play Off o udržení se ve Skotské lize s Dundee United. Na jejich stadionu jsme hráli 0:0 a odveta doma po remíze 1:1 došla až k penaltám, o kterých jsme tu již mluvili. Pro klub to byl obrovský úspěch, protože Dundee United je velký klub. A mě se povedlo chytit tři penalty. Senzace a zážitek na celý život. Celý stadion se po poslední penaltě seběhl na hřiště a odstartoval jednu velkou oslavu.


Ve Skotsku vám ukončili sezónu. Jaká bude tvoje časová výplň? Zůstáváš ve Skotsku nebo přijedeš na návštěvu do Česka? Mohli bychom tě třeba i vidět 27. 6. v Brně na akci Penalty 2020?

Bohužel je to tak, sezónu nám ukončili. S manželkou jsme zůstali ve Skotsku, cítíme se tu skvěle, nic nám tu nechybí. Navíc cestování v době karantény není úplně šťastný, včetně různých povinných domácích karantén atp., takže jsme se rozhodli tu zůstat. Zatím nevím, jestli se přes léto v Česku otočíme, vše bude záležet, jak rychle se povede vyřešit moje budoucí angažmá a také na momentální situaci.

Foto: Archiv Václav Hladký

53 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page