top of page
  • Obrázek autoraŠtěpán Pírek

Pošli to doprava nahoru, říká statistika!

Aktualizováno: 20. 5. 2020

Penalty v klubových soutěžích UEFA (2010 - 2015) a role situačních, individuálních a výkonových faktorů

 

Pokutový kop je velmi zvláštní událostí přímé konfrontace mezi dvěma soupeři během fotbalového utkání.


Zejména v posledních letech došlo k nárůstu výzkumů zkoumajících tyto zápasové události. Proto i my v SFT jsme se rozhodli pro vás rozebrat výzkum Carlos H. Almeidy a kol. z roku 2017. Studie byla zaměřena na zkoumání hlavních účinků (fáze soutěže, umístění zápasu, stav zápasu a období zápasu), jednotlivce (preferovaná noha střelce, pozice a věkový rozdíl vůči brankáři) a výkonových faktorů (směr střely a akce) na výsledek pokutového kopu v Lize mistrů a Evropské lize.


Údaje byly shromažďovány v pěti po sobě jdoucích sezónách (od 2010–2011 do 2014–2015). Celkem bylo zaznamenáno a analyzováno 536 pokutových kopů.

 

Vzorek

Obrázek 1: Počet pokutových kopů

V 2074 zápasech, které odpovídaly kritériím výběru (Liga mistrů: n = 720;

Europa League: n = 1354), bylo celkem 536 pokutových kopů. Pokutové kopy provedlo celkem 332 hráčů, 261 (78,6%) pravou a 71 (21,4%) levou nohou.


Výsledky

Z 536 analyzovaných trestných kopů vyústilo 407 (75,9%) v branku, brankáři chytili 101 pokusů (18,8%) a 28 (5,2%) minulo zařízení. Počet gólů dosažených penaltovými kopy představuje 7,3% z celkového počtu gólů ve všech sledovaných zápasech. Obrázek 2 uvádí počty a míry úspěšnosti pokutových kopů podle směru střely.

Obrázek 2: Výsledky pokutových kopů

Exekutoři dosáhli nejvyšší úspěšnosti (nad 82%), když byly výstřely směrovány do zón 5 a 8 (horní rohy); nejnižší úspěšnost (pod 67%) byl zaznamenán pro nízké zóny ve středu cíle (zóny 2 a 3). Obrázek 3 ukazuje, jak se výsledky pokutových kopů a míra úspěšnosti lišily v závislosti na noze, kterou hráči kopali penaltu v každé střelecké zóně. Praváci byli efektivnější, když stříleli do horních rohů branky (zóna 5: 90% a zóna 8: 84,8%) a do zóny 6 (83,3%), a méně efektivní, když mířili výstřel do zóny 2 (54,1%). Leváci naopak dosáhli vyšší úspěšnosti, když jejich střely směřovaly do zón 5 (100%), 7 (100%) a 1 (83,3%). Tito hráči byli zvláště neúčinní, když střela mířila na pravou stranu (zóny 3 a 6).

Obrázek 3: Výsledky pokutových kopů (Praváci vs. Leváci)

Rozdělení výsledků pokutových kopů (absolutní a relativní frekvence) podle situačních, individuálních a výkonových proměnných je uvedeno v obrázku 4.

Obrázek 4: Výsledky pokutových kopů dle proměných

Na základě zjištění a poznatků z výzkumu doporučujeme, aby ti, kdo jdou kopat pokutový kop stříleli do vysokých zón, zejména do horních rohů. Bez ohledu na to, zda jste leváci nebo praváci, nasměrováním střely na levou stranu branky se jeví jako plodná strategie.


Závěr

Tato studie poskytla nové poznatky o dopadech situačních, individuálních a výkonových faktorů na výsledek pokutových kopů v klubových soutěžích UEFA. Přestože faktory spojené s výkonem hráče a brankáře (tj. horizontální a vertikální směr střely a brankářova akce) byly pro rozhodování o výsledku pokutových kopů rozhodující, úspěšnost penaltových kopů také významně ovlivni situační faktor Match Period.


Znalost nejvýznamnějších faktorů pro hráče a brankáře, kteří dosáhli úspěchu v pokutových kopech, umožňuje trenérům nejen optimalizovat systematickou praxi v tréninkových programech, ale také vybrat ty správné hráče, kteří uspějí v pokutových kopech, s ohledem na konkrétní zápas.

63 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page