top of page
  • Obrázek autoraŠtěpán Pírek

Mesut Özil se dívá za hranice fotbalu s přesunem do rizikového kapitálu



Fotbalová hvězda Mesut Özil rozvíjí novou kariéru v oblasti financí a připojuje se k fondu rizikového kapitálu Class 5 Global se sídlem v San Francisku jako strategický poradce.


Záložník Arsenalu se připojuje k rostoucímu seznamu sportovních hvězd, které přenesly své taktické dovednosti na poli sportu do světa startupových investic. Stejně jako třeba Davida Beckham, Serenu Williams, Kevin Durant nebo Carmelo Anthony. Ozil vyhrál španělskou La Ligu s Realem Madrid a byl pilířem německého týmu vítězů mistrovství světa v roce 2014. V roce 2018 odešel z mezinárodní scény poté, co obvinil německá média a fotbalovou asociaci z diskriminace, kvůli jeho tureckým kořenům. Ozil loni také vyvolal polemiku, když pozval tureckého prezidenta Erdogana, divokého kritika Evropské unie, aby se stal svědkem na jeho svatbě.



Class 5 se snaží čerpat kapitál z USA do online startupů na rozvíjejících se trzích. Její nejvyšší manažeři byli dříve zakládajícími členy společnosti Lumia Capital, prvních amerických investorů ve společnostech jako Careem a CargoX.


Ozil byl již dříve sám investorem v Class 5 Global, která spravuje aktiva v hodnotě více než 100 milionů dolarů. "Jsem nadšený, že mohu formovat a pracovat na své pofotbalové kariéře, zatímco stále aktivně hraji fotbal," uvedl ve svém prohlášení.


FOTO: Richard Heathcote/Getty Images

26 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page