Štěpán Pírek

19. úno 20212 min

Velký přestup pro Man City: bývalý mozek hedgeového fondu

Manchester City stupňuje analytické závody ve zbrojení v nejbohatší evropské fotbalové soutěži. Manchester City uzavřel 1. února přestupové období pro obchodování hráčů, aniž by provedl nějaký významný hráčský příchod, přesto přivedl do klubu významnou posilu.

Anglický fotbalový klub z Premier League Manchester City je známý tím, že utrácí velké peníze při honbě za trofejemi. Klíčový podpis této zimy přesto není nový útočník nebo obránce. Je to veterán hedgeového fondu s doktorátem z astrofyziky.

Laurie Shaw studoval takové věci jako je temná hmota a shluky galaxií na univerzitách v Cambridgi a Yalu. Poté se přesunul k datové vědě na Harvardu prostřednictvím londýnské algoritmické investiční firmy Winton Capital Management a britského ministerstva financí.

A pak přišel fotbal.

Zatímco spojení sportu a dat ve snaze o co nejlepší výsledek je stěží nové, zdá se, že Shawův tah je poslední eskalací v boji mezi špičkovými týmy o výhodu

v nejlukrativnějších soutěžích světa. 39letý rodák z Manchesteru povede AI Insights v mateřské společnosti City Football Group. Zaměří se na stavbu modelů založených na strojovém učení, aby lépe zvládal kontrolovat únavu a zranění hráčů. Bude také pracovat na identifikaci hráčů, náboru a individuálním rozvoji, analýze před a po zápase a náboru trenérů. Více než kdy jindy je totiž plánování a analýza týmu mimo hřiště rozhodující pro úspěch, než jakýkoli jiný prvek.

Manchester City FC vs. Liverpool FC

Shaw bude spolupracovat s 11 kluby skupiny City Football Group(*) na pěti kontinentech od New Yorku po Melbourne. Připojuje se tak k rozšiřujícímu se analytickému týmu. V minulé sezóně City prohrálo s Liverpoolem v boji o titul v Premier League poté, co tento titul 4x vyhrál od převzetí klubu šejkem Mansourem bin Zayedem v roce 2008.

Liverpool také silně prosazuje datovou vědu, což je strategie, která přispěla k jeho prvnímu ligovému titulu za posledních 30 let. Investice do hráčů na základě získaných dat vedou k „závodům ve zbrojení podle statistiky“ řekl Paul Conway, ředitel Pacific Media Group. Tato společnost vlastní anglický klub Barnsley, kde je ředitelem Billy Beane, guru datové vědy, který inspiroval knihu a film „Moneyball“. "Plně očekáváme, že v příštích několika sezónách - jako je tomu v baseballu - budou analytici také na hřišti s počítači v ruce a budou radit trenérům při rozhodování zápasů v reálném čase," řekl Conway.

* City Football Group:

Manchester City, New York City, Melbourne City, Yokohama F. Marinos, Montevideo City Torque, Girona FC, Sichuan Jiuniu, Mumbai City FC, Lommel SK, Esperance Sportive Troyes Aube Champagne, Club Bolivar

    30
    1